Man City – Man Utd

25/05/2024, Finale FA Kupa

Finale FA Kupa između Manchester Cityja i Manchester Uniteda uvijek je uzbudljiv događaj, i ovaj put neće biti drugačije. Na temelju statističkih podataka i stručnih analiza, mogu se izvući sljedeći zaključci.

Analiza statističkih podataka

Manchester City

Sezona 2023-2024 za Manchester City bila je impresivna. U 38 utakmica u Premier ligi, zabilježili su 28 pobjeda, 7 remija i samo 3 poraza. Ukupno su postigli 96 golova i primili 34, što im daje gol-razliku od +62.

  • Erling Haaland je u izvanrednoj formi, postigao je 27 golova i asistirao kod 5. Njegova xG (očekivani golovi) statistika također podržava njegov učinak (29.2), što je vrlo blizu njegovom stvarnom broju postignutih golova.
  • Phil Foden je također imao izvanredan učinak, postigavši 19 golova i pruživši 8 asistencija. Razlika između njegove xG (10.3) i stvarnih golova (19) je značajna, što sugerira da je bio izuzetno učinkovit u iskorištavanju svojih prilika.
  • Julián Álvarez je zabilježio 11 golova i 8 asistencija, što je također igralo važnu ulogu u uspjehu tima.

Obrana tima je također bila izvrsna, primivši samo 34 gola tijekom sezone. Ederson, vratar, imao je postotak obrana od 70.7%, što je pružilo čvrstu osnovu za obranu.

Manchester United

Sezona 2023-2024 za Manchester United bila je mješovita. U 38 utakmica u Premier ligi, zabilježili su 18 pobjeda, 7 remija i 13 poraza. Ukupno su postigli 54 golova i primili 48, što daje gol-razliku od +6.

  • Bruno Fernandes je bio pokretačka snaga tima, postigavši 15 golova i pruživši 12 asistencija. Razlika između njegove xG (11.6) i stvarnih golova (15) pokazuje da je dobro iskoristio svoje prilike.
  • Rasmus Højlund je također bio zapažen, postigavši 16 golova i asistirao kod 2, a njegova xG je bila 11.2, što sugerira da je broj postignutih golova premašio očekivanja.
  • Marcus Rashford je postigao 8 golova i pružio 5 asistencija, ali je njegova izvedba bila pomalo neujednačena.

Međutim, obrana je bila izazov za United. Vratar André Onana primio je 56 golova u 50 utakmica, što je relativno visok broj i pokazatelj nedostatka obrambene stabilnosti.

Stručna analiza

Stručnjaci su istaknuli da su motivacija i forma Manchester Cityja izvanredne. Guardiola je momčad dominirala Premier ligom, a njihova napadačka igra je impresivna. Stručnjaci naglašavaju da su jače strane Cityja brzo kretanje lopte i precizno završavanje, posebno od strane Haalanda i Fodena.

Manchester United, s druge strane, imao je promjenjivu sezonu, a obrambeni nedostaci mogu biti posebno problematični protiv

napadačkog tima kao što je City. Stručnjaci vjeruju da će uspjeh Uniteda u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko dobro Fernandes i Højlund mogu iskoristiti obrambene slabosti Cityja.

Savjet za kladioničare

  1. Pobjeda Manchester Cityja – Nizak rizik
    City je u dominantnoj formi i statistike ih podupiru da pobijede s velikom vjerojatnošću. Njihov jak napad i čvrsta obrana čine ovo sigurnom okladom.
  2. Erling Haaland postiže gol – Nizak rizik
    Haaland je u izvanrednoj formi i njegov broj golova ove sezone to pokazuje. S obzirom na dosljednost između xG i stvarnih golova, vjerojatno će ponovno postići gol.
  3. Oba tima postižu gol – Srednji rizik
    Napadačka linija Uniteda, posebno s Fernandesom i Højlundom, sposobna je postići golove, čak i protiv Cityja. Međutim, napad Cityja je također jak, pa je vjerojatno da će oba tima postići gol.

Konačni sažetak

Na temelju statističke i stručne analize, Manchester City je favorit za pobjedu, posebno s njihovim jakim napadom i čvrstom obranom. Iako je moguće da Manchester United postigne golove, njihovi obrambeni nedostaci će im otežati održati korak s Cityjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)