Man City – Man Utd

25/05/2024, finale pokala FA

Finale pokala FA med Manchester Cityjem in Manchester Unitedom je vedno razburljiv dogodek in tudi tokrat ne bo nič drugače. Na podlagi statističnih podatkov in strokovnih analiz lahko izpeljemo naslednje ugotovitve.

Statistična analiza podatkov

Manchester City

Sezona 2023-2024 v Manchester Cityju je bila impresivna. Na 38 tekmah v Premier ligi so zabeležili 28 zmag, 7 neodločenih izidov in le 3 poraze. Skupaj so dosegli 96 golov in jih 34 prejeli, razlika v golih pa je znašala +62.

  • Erling Haaland je v izjemni formi, saj je dosegel 27 golov in 5 asistenc.Njegova statistika xG (pričakovani goli) prav tako podpira njegovo uspešnost (29,2), ki je zelo blizu njegovim dejanskim doseženim golom.
  • TudiPhil Foden se je izkazal, saj je dosegel 19 golov in 8 asistenc. Razlika med njegovim xG (10,3) in dejanskimi goli (19) je precejšnja, kar kaže na to, da je izjemno učinkovito izkoristil svoje priložnosti.
  • Julián Álvarez je dosegel 11 golov in 8 podaj, kar je prav tako pomembno prispevalo k uspehu ekipe.

Tudi obramba ekipe je bila odlična, saj je v sezoni prejela le 34 golov. Vratar Ederson je dosegel 70,7-odstotni odstotek zadetkov, kar je bil trden temelj za obrambo.

Manchester United

Sezona 2023-2024 je bila za Manchester United mešano uspešna. Na 38 tekmah Premier League so zabeležili 18 zmag, 7 neodločenih izidov in 13 porazov. Skupaj so dosegli 54 golov in jih 48 prejeli, razlika v golih pa je bila +6.

  • Bruno Fernandes je bil gonilna sila ekipe, saj je dosegel 15 golov in 12 asistenc. Razlika med njegovim xG (11,6) in dejanskimi goli (15) kaže, da je dobro izkoristil svoje priložnosti.
  • Odmeven je bil tudiRasmus Højlund, ki je dosegel 16 golov in 2 asistenci, njegov xG pa je znašal 11,2, kar pomeni, da so bili dejansko doseženi goli nad pričakovanji.
  • Marcus Rashford je dosegel 8 golov in 5 podaj, vendar je bil njegov nastop nekoliko nekonsistenten.

Vendar je bila obramba za United izziv. Vratar André Onana je na 50 tekmah prejel 56 golov, kar je razmeroma veliko in kaže na pomanjkanje stabilnosti obrambe.

Strokovna analiza

Strokovnjaki so poudarili, da sta motivacija in forma Manchester Cityja izjemna. Guardiolova ekipa je prevladovala v Premier League, njena igra v napadu pa je neverjetna. Strokovnjaki poudarjajo, da so prednosti Cityja hitro gibanje z žogo in natančno zaključevanje, zlasti Haalanda in Fodena.

Manchester United je imel pestro sezono, pomanjkljivosti v obrambi pa so lahko proti napadalni ekipi, kot je City, še posebej problematične. Strokovnjaki menijo, da bo uspeh Uniteda v veliki meri odvisen od tega, kako dobro bosta Fernandes in Højlund izkoristila napake v obrambi Cityja.

Nasvet za stavničarje

  1. Zmaga Manchester Cityja – nizko tveganje
    City je v prevladujoči formi in statistični podatki kažejo, da bo zmagal z veliko verjetnostjo. Zaradi močnega napada in trdne obrambe je to varna stava.
  2. Erling Haaland je dosegel gol – nizko tveganje
    Haaland je v odlični formi, kar dokazuje tudi število njegovih golov v sezoni. Glede na skladnost med xG in dejanskimi goli je verjetno, da bo ponovno dosegel zadetek.
  3. Obe ekipi sta dosegli zadeteksrednje tveganje
    Napadalna linija Uniteda, zlasti s Fernandesom in Højlundom, je sposobna dosegati gole, tudi proti Cityju. Vendar pa je tudi napad Cityja močan, zato bosta obe ekipi verjetno dosegli zadetek.

Končni povzetek

Na podlagi statističnih in strokovnih analiz je Manchester City favorit za zmago, zlasti zaradi močnega napada in trdne obrambe. Čeprav je Manchester United morda sposoben dosegati gole, bo zaradi pomanjkljivosti v obrambi težko držal korak s Cityjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja